IT en computers

In deze sectie vindt u van alles over IT en computers, zoals

  • Programmeren
  • Interessante computerhardware
  • Linux
  • Huisautomatisering
  • Websiteontwikkeling

Deze website is gemaakt met het CMS Joomla!. Waarom dit CMS uitgekozen?

De website van OpenTaal was ooit opgezet met Joomla! 1.5 en nooit geüpgraded. Naar aanleiding van de hoognodige migratie naar een recente, minder onveilige, versie heb ik me in Joomla! verdiept. Wat betreft de OpenTaal-website was de overweging dat het migreren van een oude versie van Joomla! naar een nieuwe (veel nieuwere) versie allicht minder voeten in de aarde zou hebben dan het overgaan op een ander CMS zoals Wordpress.

Wat mijn eigen website betreft, het zou kunnen zijn een ander CMS (zoals met name Wordpress of Drupal) daarvoor geschikter zou zijn, maar als je googelt op "best CMS 2017" blijkt dat Joomla! zeker geen gekke keus is. Het is in ieder geval veelzijdiger en flexibeler dan PhileCMS dat ik voorheen gebruikte voor mijn website (met als belangrijkste reden dat het ook op minimale hardware zoals de Banana Pi nog vlot presteerde). Aangezien ik geen ambities heb om me specifiek in het website bouwen te specialiseren hou ik het dus maar op Joomla!

Onder andere de volgende eigenschappen maken Joomla! voor mij aantrekkelijk:

  • Het is gratis en open source (dit is overigens ook bij Wordpress en Drupal het geval).
  • Er is een grote community die eraan ontwikkelt en je kan helpen als je ergens niet goed uitkomt.
  • Het heeft standaard al veel functionaliteit aan boord (tot nu toe heb ik nog geen extensies hoeven toevoegen)
  • De code is redelijik netjes opgezet. Zo heb ik de website aardig naar mijn smaak opgezet en vormgegeven zonder ook maar iets aan de bestanden van Joomla! zelf aan te hoeven passen.

Er zijn heel veel, ook gratis, templates beschikbaar om een Joomla!-website vorm te geven. Maar ik ben eerst eens uitgegaan van een van de ingebouwde templates, Protostar. Het voordeel van een ingebouwd bestand is dat je je geen zorgen hoeft te maken over compatibiliteit als je Joomla! updatet naar een nieuwe versie. Ik heb ook geen behoefte aan exotische functionaliteit, ik vind het belangrijker dat de website een rustig uiterlijk heeft met niet meer toeters en bellen dan nodig is. Door middel van configuratie en het toevoegen van een eigen CSS-bestand is Protostar goed naar de hand te zetten.

Wordt vervolgd...