IT en computers

In deze sectie vindt u van alles over IT en computers, zoals

  • Programmeren
  • Interessante computerhardware
  • Linux
  • Huisautomatisering
  • Websiteontwikkeling

Informatie over ontwikkelen in C#.

Je kunt op diverse platforms zoals Microsoft Windows, Linux en Apple Mac OS programmeren in C#. Als je software wilt maken die op verschillende platforms werkt kan C# daar een goede keus voor zijn.

Voor Windows kun je de gratis IDE Visual Studio Community installeren. Onder Linux heb je de tegenhanger Monodevelop. Monodevelop is voldoende compatibel met Visual Studio dat je een Visual-studioproject kunt inladen en met weinig tot geen aanpassingen kunt compileren onder Linux. Het is op zichzelf ook een behoorlijk krachtige IDE, al denk ik dat Visual Studio net wat prettiger werkt.

Op Tutorialspoint heb je een C# zelfstudiecursus. Dit beperkt zich wel tot de taal zelf, en gaat niet in op bijvoorbeeld het maken van applicaties met een grafische gebruikerinterface. Als je wat ervaring hebt met C++ dan zal heel veel in C# je bekend voorkomen.

Het maken van GUI-applicaties in C# met Winforms wordt besproken in deze tutorial. Het lijkt er echter op dat de ontwerptools van Winforms bij Mono een ondergeschoven kindje zijn en niet meer verder worden ontwikkeld. Mijn indruk is dat bij het ontwikkelen in Visual Studio het veel meer voor de hand ligt om met Winforms te werken dan in Mono. Overigens werken de Winforms-bibliotheken in Mono redelijk goed. Bij het porten naar Linux van een onder Windows ontwikkelde applicatie liep ik tegen enkele problemen op, echter tot nog toe geen onoverkomelijke.