Elektronica

Dit is mijn professionele activiteit. Bij Opticon ontwikkel ik aan barcode-apparatuur en elektronische displaysystemen. Ik vind het daarbij erg leuk om ook in privétijd aan projectjes te werken.

Dit artikel geeft een overzicht van toeleveranciers (componenten, PCB's en meer) die ik kan aanbevelen.

Componenten

  • Digi-Key heeft een zeer uitgebreid assortiment, gemiddeld lage prijzen, en een website waarop je efficiënt kunt zoeken naar het onderdeel dat je nodig hebt. Voor kleine bestellingen (onder 50€) betaal je wel 18€ verzendkosten. Doorgaans ontvang je de bestelling in twee werkdagen.
  • Farnell heeft een redelijk groot assortiment. De prijzen zijn gemiddeld wat hoger (maar zeker niet altijd). Het zoeken op de website is uitgebreid maar ook met (voor mij) voor de hand liggende zoektermen vind je niet altijd alles wat ze hebben. Het grote voordeel is dat ze niet aan verzendkosten doen, en je de bestelling bijna altijd op de volgende werkdag binnen hebt.
  • Mouser lijkt wel op Digi-Key. Het assortiment is wat kleiner. Zoekfuncties op de website zijn minder uitgebreid. Net als Digi-Key duurt het een dag of twee voor de bestelling binnen is en ze rekenen verzendkosten beneden een bestelbedrag van 50€.
  • RS Components heeft een nog wat kleiner assortiment, en is gemiddeld aan de dure kant, sommige componenten kan ik er aanzienlijk voordeliger kopen dan bij de rest. Net als Farnell is er geen minimumbedrag voor gratis verzending. Als je een strip SMD-onderdelen wilt bestellen moet je wel opletten dat je "productieverpakking" selecteert, anders heb je kans dat je de onderdelen afzonderlijk verpakt in zakjes ontvangt.

PCB's

  • Bij EuroCircuits bestellen we de meeste PCB's voor prototypes en kleine series. Als je redelijke standaardparameters hanteert kan Eurocircuits de PCB's poolen waardoor ze goedkoper uitvallen. De website bevat online tools om de PCB automatisch na te kijken, zodat je voor de meeste problemen met de bestelling wordt gewaarschuwd voordat je deze inschiet. De capabilities van Eurocircuits zijn redelijk uitgebreid, maar als je een PCB hebt met fine-pitch BGA's kan het zijn dat je bij een andere PCB-fabrikant moet kijken.
  • We hebben wel eens PCB's bij Würth Elektronik laten maken. Hun capabilities gaan een stuk verder dan die van Eurocircuits. Daar betaal je natuurlijk wel voor.
  • Er worden ook PCB's gemaakt in China voor onze massaproductie, maar daarbij hebben we geen direct contact met PCB-fabrikanten, dit gaat via onze subcontractor.
  • Als je PCB's voor je hobbyproject wil laten maken, het niet duur moet zijn maar wel wat langer mag duren, kijk dan eens naar dit topic op het forum van Circuits Online.