3D-Printing

Voorheen maakte ik mechanische onderdelen voor programmeer- en testjigs met een metaalfreesmachine, maar dat kostte veel tijd. Ik gebruik hiervoor nu een 3D-printer. Het grote voordeel hiervan is dat, als de onderdelen eenmaal goed zijn ontworpen, je de printer het werk kunt laten doen. Het printen kan ook best veel tijd kosten, maar ondertussen kun je iets anders gaan doen.

Voor mijn werk maak ik met enige regelmaat programmeer- en testjigs. Dat zijn apparaten die bij de massaproductie van onze elektronische ontwerpen gebruikt worden om firmware te programmeren en om de functionaliteit van de PCB's te testen voordat ze worden ingebouwd.

De PCB's moeten daarbij exact gefixeerd worden om ervoor te zorgen dat de verende testpinnetjes in de jig goed contact maken met de overeenkomstige testpadjes op de PCB.

Voorheen maakte ik de nodige onderdelen op een metaalfreesmachine, maar dat kost veel tijd. Ik gebruik hiervoor nu veelal een 3D-printer. Het voordeel daarvan is dat je als je een onderdeel eenmaal goed hebt ontworpen, je de printer aan het werk kan zetten. Het afdrukken kan ook best lang duren, maar ondertussen kun je zelf wat anders gaan doen.

Ik gebruik als printmateriaal ABS. De prints zien er daarmee wat minder mooi uit dan met PLA, maar hier is het belangrijker dat de onderdelen sterk en slijtvast genoeg zijn. Ook is het beter bestand tegen hoge omgevingstemperaturen.

De jigs moeten ook na vele duizenden cycli nog spelingvrij zijn. Draaipunten voer ik daarom uit met stalen asjes en in het 3D-geprinte onderdeel geperste messing busjes.

Overigens zijn van de getoonde jigs niet alleen de mechanische constructie, maar ook het elektronisch ontwerp, pcb-layout en firmware door mijzelf ontwikkeld.