3D-Printing

Voorheen maakte ik mechanische onderdelen voor programmeer- en testjigs met een metaalfreesmachine, maar dat kostte veel tijd. Ik gebruik hiervoor nu een 3D-printer. Het grote voordeel hiervan is dat, als de onderdelen eenmaal goed zijn ontworpen, je de printer het werk kunt laten doen. Het printen kan ook best veel tijd kosten, maar ondertussen kun je iets anders gaan doen.

  • Vijf 3D-printers onder de 1000 euro. Dit artikel op tweakers.net houdt vijf relatief goedkope 3D-printers tegen het licht. Ook het lezerscommentaar bevat interessante informatie!
  • OpenSCAD is opensourcesoftware om 3D-objecten te ontwerpen. Door middel van een soort programmeertaal combineer je elementaire vormen zoals kubussen, cilinders, kegels en bollen.

Voor mijn werk maak ik met enige regelmaat programmeer- en testjigs. Dat zijn apparaten die bij de massaproductie van onze elektronische ontwerpen gebruikt worden om firmware te programmeren en om de functionaliteit van de PCB's te testen voordat ze worden ingebouwd.

De PCB's moeten daarbij exact gefixeerd worden om ervoor te zorgen dat de verende testpinnetjes in de jig goed contact maken met de overeenkomstige testpadjes op de PCB.